(The Turkish Post) – ÖZEL HABER
Yeni eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül pazartesi günü başlıyor. Veliler bir yandan okul arayışlarını sürdürürken, bir yandan da mevcut okulların servis, kıyafet ve kitaplarını tedarik etmeye çalışıyor. Ancak ortaya çıkan rakamlar velileri adeta terletiyor. Özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde özel okulların normal eğitim ücretlerinin yanı sıra, servis ve ders kitaplarının astronomik seviyeye yükselmesi velileri düşündürüyor.
Ankara’da özel okullar, velilerden paket kitaplar için 20 bin ile 40 bin TL arasında para talep ediyor. Bunun yanına İngilizce kitaplarını da eklediğinizde rakamlar çığ gibi büyüyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullardaki fevri hareketlere sessiz kalması da velileri düşündürüyor. Veliler acil olarak bakanlığı özel okulları denetlemeye davet ediyor.
MEB’in özel okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının kullanılacağına ilişkin yönetmeliğine rağmen; özel okullar yeni eğitim yılı öncesinde velilerden 40-50 bin TL’ye varan oranlarda para talep ediyor. Duruma tepki gösteren veliler Bakanlık, Milli Eğitim Müdürlüğü ve CİMER’e başvurup şikayette bulunuyor. Velilere göre; MEB bu yönetmeliği 16 Şubat’ta çıkardı. Özel okullarsa aslında buna uymayacağı yönünde mesajlar verdi. Çünkü kayıtlar başlar başlamaz özel okullar, kaynak kitapları için, İngilizce kitapları için ve diğer masraflar için fahiş fiyatlar istedi. Özel okullara dağıtılan ders kitapları yıllardır hiçbir şekilde kapağı açılmadan geri dönüşüme gönderiliyor. Servis ücretleri, yemek ücretleri, kitap ücretleri, zaten özel okul ücretleri de çok yüksek.
KİTAPLARA ASTRONOMİK ZAM
Ankara’da çocuğunu özel okula gönderen velilerden alınan bilgilere göre; MEB, sezon ortasında yüzde 50’nin üzerinde zam yapılmayacağını açıkladı. Ancak hiçbir özel okul bakanlığı dikkate dahi almadı. Tam aksine bildiği zamları okul fiyatlarına yansıttı. Okulların pazartesi açılması öncesinde de kitaplar konusunda ciddi zamlar ortaya çıktı. Bazı okullar 40 bin liraya kadar fiyat istiyor velilerden. İnternet ortamından alınmasına da müsaade etmiyor. Veliler, özel okulların bir eğitim kurumu olmaktan ziyade ticarethaneye döndüğünün altını çiziyor. Bir veli yaşadığı sorunları şöyle özetliyor: “Veliler ve öğrenciler müşteri gözüyle görülüyor. Çünkü özel okul fiyatları milyonları bulacak şekilde açıklanmış durumda. Bunun yanında sadece özel okul fiyatları değil, kitaplar, kırtasiye ücretleri, kıyafet ücretleri, servis ücretleri noktasında da özel okulların aslında velileri zorladığı ‘Bizden satın alacaksınız, bizim yayınlarımızı kullanacaksınız’ tarzında bazı baskıları oluyor.”
KİTAPLARI OKULDAN ALMAK ZORUNDA DEĞİL
Hukukçular ise yaşanan bu duruma tepki gösteriyor. Bir hukukçu da bu konuyla ilgili şunları kaydediyor: “Bu noktada aslında vatandaşlarımızın, velilerimizin bilmesi gereken hakları var. Çünkü hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel öğretim kurumları yönetmeliği, hem de Tüketicinin Koruması Hakkındaki Kanun’un 6’ncı maddesi bize diyor ki ‘Bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satışına bağlanamaz.’ Yani veliler öğrencilerini özel okula gönderiyor diye bu ücretleri ödemek zorunda değil. Kitapların, kırtasiyelerin ya da kıyafetlerin, servis ücretlerinin alınması velilerin tercihine bağlı. Velilerimiz, yumuşak karnı olan çocuklarının herhangi bir şekilde mobbinge maruz kalmaması adına bu ücretleri maalesef ödemek durumunda kalıyorlar.”