(The Turkish Post) – TOLGA YAVAŞ
Bir kışı daha geride bırakmak üzereyiz. Yüreklerde neşe hasıl edecek bir hareketlenme var doğada. Bahar yüzünü gösterdi ancak soğuk henüz terk etmedi beldemizi. Fidelerimizi üşütecek birkaç güne dikkat edelim.
Baharın gelmesinin başka güzel bir yanı daha var. Epey bir zaman yüksek doğalgaz faturası ödemeyeceğiz. Birçok kişi evinin kaloriferlerini ya kıstı ya da kapattı. Ne o öyle 2500-3000 TL’li doğalgaz faturaları. Her seçim öncesi dağda, denizde bulduğumuz doğalgazı ne zaman ucuza kullanmaya başlayacağız? Elektrik ve su faturaları da az değil yani. Onları da toplasan doğalgazın yarı parası ediyor.
SRİ LANKA’NIN MAYMUNU…
Bugün biraz daldan dala atlayacağım kusura bakmazsanız, elektrik deyince aklıma geldi. Yaklaşık bir ay önce bir haber okumuştum. Tabi habere farklı bir gözle bakmıştım. Çeşitli çağrışımlar getirmişti zihnime. Bakalım sizin zihninize de benzer kıvılcımlar atacak mı? Sri Lanka’da trafoya giren bir maymun ülkenin elektriksiz kalmasına neden olmuş. 22 milyonluk nüfusa sahip ada ülkesi Sri Lanka’daki hastaneler ve işletmeler jeneratör veya invertör kullanmış bir süre.
Ülke birçok maymun türüne ev sahipliği yapıyor. Sri Lanka’nın birçok yerinde, özellikle ormanların, tapınakların ve hatta kentsel alanların yakınında, maymunlar serbestçe dolaşıyor. Kandy ve Kolombo gibi şehirlerde, maymunlar bazen ağaçlara tırmanırken, elektrik hatları boyunca dolaşıyor veya yiyecek aramak için binalara girebiliyor. Bu olayın bendeki çağrışımı şu: Ehil olmadığı halde bir makamda, kurumda ya da ülkede söz sahibi olanlar o makamı, kurumu ya da ülkeyi karanlığa mahkum edebiliyor. Bir kişinin keyfince bozduğu düzen, sayısız insanın hayatını altüst edebiliyor. Koca bir ülkenin neşesini elinden alabiliyor. Halkı yokluğa, gençleri ümitsizliğe sevk edebiliyor.
ÇEKYA’NIN KUNDUZLARI…
Madem hayvanlar aleminden örnekler veriyoruz; aynı günlerde okuduğum başka bir haber yine zihnimde farklı çağrışımlar meydana getirdi. Şimdi de Çekya’ya gidiyoruz ve bu sefer başrolde kunduzlar var. Habere göre, Çekya’nın Brdy bölgesinde, su sorunlarını çözmek için planlanan bir baraj inşaatı yedi yıl boyunca ilerleyemedi. Gerekli izinlerin alınamaması nedeniyle proje durma noktasına geldi. Ancak Ocak ayında yetkililer, barajın tamamlandığını fark etti, üstelik tamamen ücretsiz bir şekilde. Bu işi sekiz kunduz üstlenmişti.
Yarı sucul kemirgenler olan kunduzlar, çamur, taş ve ağaç dallarını kullanarak dereleri tıkayarak göletler oluşturur. Bu göletler, yalnızca kendileri için değil, birçok diğer canlı türü için de yaşam alanı sağlar. Bilim insanları, çevrelerini değiştirerek ekolojik dengeye katkı sağlayan hayvanları “ekosistem mühendisleri” olarak tanımlıyor. Kunduzlar da bu tanımın en bilinen örneklerinden biri.
Evet, gel gelelim bu haberin mecazi olarak neler anlattığına.
İlk örnekteki maymunlar gibi ait olmadıkları yerlere girip tahribata neden olanlar sizi endişelendirmesin. Bir gün kunduz çalışkanlığına sahip ehil insanlar o konuma geldiğinde kısa sürede çoğu aksaklığı giderip, harika bir işleyiş kuracaklardır.
Siz yeter ki ehil insanlara yol açın…