(The Turkish Post) – HÜSNÜ YUSUF TURABİÇ
Cumhuriyet tarihinde Erdoğan kadar iktidar uzun kalmış başka isim yok. Daha geriye gidersek Osmanlı padişahlarının bile bir kısmını geride bırakır. 46 yıl saltanat süren Kanuni’yi yakalaması zor. Fatih’i geride bırakması da kolay değil. Anayasa’ya göre tekrar adaylığı tartışma konusu olsa da bir ‘çıkış yolu bulacağını’ kabul etmek lazım.
AK Parti’nin tarihi Erdoğan’ın da tarihi… AK Parti için en uzun iktidarda kalan parti diyemeyiz. Atatürk ve İsmet Paşa dönemleri dikkate alındığında CHP’nin iktidar süresi daha uzun. AK Parti değil de Erdoğan söz konusu olduğunda durum değişiyor tabii. 14 Mayıs AK Parti’nin kuruluş yıl dönümü.
Bu tarihin bir başka siyasi anlamı da var. Demokrat Parti 1950’nin 14 Mayıs’ında iktidara geldi ve ‘tek parti dönemine’ son verdi. Her iki olay siyasi tarih için önemli. AK Parti kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklere kutlamakta. Erdoğan 23 yılı değerlendiren uzun bir konuşma yaptı. AK Parti’nin Türk siyasetine katkılarını anlattı. Reformlardan, Togg ve köprüler gibi icraatlardan söz etti.
YA BAŞARISIZLIKLAR?
Siyasiler ‘başarılarını’ öne çıkarırlar. Yapamadıklarını veya yanlış icraatlarını ise gözardı ederler. Erdoğan’ın başarılarından söz etmesi doğal. AK Parti’nin 23 yıllık karnesini not verecek olan ise önce toplum sonra tarih ve kader… Acaba Erdoğan’ın notları nasıl? Seçim zaferleri nota ilişkin fikir verir ama başka etkenleri de dikkate almak lazım. Sandığı tek başına veri kabul etmek doğru olmaz.
AK Parti bir ekonomik krizin üzerinde yükseldi. Kurulur kurulmaz iktidara gelişini kötü ekonomi yönetimine ve krizlere borçlu. Siyasi gidişatı ve seçim sonuçlarını belirleyen faktörlerin başında ‘ekonomi’ gelir. Bunun istisnası yok denecek kadar azdır. 31 Mart yenilgisinin nedeni ekonomideki kötü tablo… Hayat pahalılığı, enflasyon ve emeklilere düşük zam.
AK PARTİ, EKONOMİDEN GEÇER NOT ALDI MI?
23 yılın sonunda AK Parti’nin ekonomi notu nasıl? 10 üzerinden kaç eder? İktidara geldiğinde 1 dolar, 1,63… Bugün ise 33,5 Türk Lira’sı. AK Parti’nın dolara karşı başarılı olmadığını rakamlar söylüyor. Dövizdeki bu tablo benzer şekilde ekonominin diğer alanlarına da yansıyor. Çünkü fiyatlandırmada dolar veya euro baz alınmakta.
Peki memurun, emeklinin alım gücü ne durumda? Bugünün asgari ücretiyle 2002’nin asgari ücreti kıyaslandığında sonuç ne olur? Bu konuda da rakamlar AK Parti’nin aleyhine. Faizler de durum nedir? Erdoğan’ın yüksek faize ne kadar karşı olduğunu herkes biliyor. ‘Sana bana ne oluyor NASS var NASS’ cümlesi orada duruyor. AK Parti faizi düşürebildi mi? Maalesef… Faizler devraldığı dönemden daha yüksek.
Ekonomi notunun iyi olduğunu söylemek zor. ‘Geçer’ alabilir mi? Sanmıyorum. Halk giderek AK Parti’nin ekonomiyi düzlüğe çıkaracağı inancını yitirmekte. 31 Mart’tan sonra anketler sürekli düşüşe işaret ediyor. Yüzde 30 bandının altına düştü. Birinciliği yitirdi. İlk seçimde iktidardan düşmesi mukadder. Sebebi de ekonomideki kötü notu. 10 üzerinden değerlendirirsek 5’in altında.
Dış politika, AB ile ilişkiler, komşularla münasebetler, hukuk ve adaletin durumu, hak ve özgürlükler gibi derslerde durumu nasıl? 23 yılın sonunda dış politikada geçer not alabilir mi? Türkiye AB’ye ne kadar yaklaştı? Hak ve özgürlükler gelişti mi? Hukuk işliyor adalet tecelli ediyor mu? Erdoğan’ın bütün bu sorulara cevabı olumlu… ‘Türkiye’ye çağ atlattık’ dedi. Gerçek nedir? Bu derslerde de 5’in üzerine çıkması zor. Halkın notu boldur ama aslolan tarihin kararı.
Ne yazık ki 23 yılın sonunda AK Parti’nin karnesi hiç de iç açıcı değil.