(The Turkish Post) – SÜREYYA ŞAŞMAZ /STRAZBURG
Tüm Türkiye’nin gözü kulağı TBMM’nde. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için gündeme getirilen “umut hakkı” ile ilgili, Ankara’da ciddi bir çalışma yapıldı. MHP ve AK Parti’nin gözde hukukçularının üzerinde mutabık kaldığı ve Adalet Bakanlığı bürokratlarının da onayladığı taslağa göre, Şubat 2025’te genel bir siyasi af açıklanacak. Buna göre; cebir, şiddet ve silahlı bir eylemi olmayan bütün siyasi mahkûmlar, bu düzenlemeden faydalanacak. Ancak, düzenleme için İmralı’da bulunan Öcalan’ın hem yazılı hem de sözlü bir açıklama yapması bekleniyor. Öcalan’ın demecinden sonra TBMM, hazırlanan taslağı hemen işleme koyacak. Siyasi mahkûmlar da düzenlemenin yasallaşmasının ardından tahliye edilecek.
Türkiye yeni bir iklime evirildi. Bir dönem siyasilerin ve vatandaşların “kırmızıçizgi” olarak belirledikleri bütün tabular, ardı ardına yıkılmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler öncesinde, DEM Parti’yi görüşen siyasi partileri ve temsilcilerini “terörle iltisaklı” diye lanse eden Cumhur İttifakı, şimdi kendine yeni bir yön belirledi. “Olmaz” diye ifade edilen bütün adımlar, AK Parti ve MHP kanadından geldi. Bunun en sert adımını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli attı. MHP lideri, terörün bitmesi ve örgütün silah bırakması için terör örgütü PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın Meclis’te konuşması yönünde çağrıda bulundu. Hatta MHP lideri Bahçeli, bir adım öteye giderek, Öcalan için “umut hakkı” tartışmalarını başlattı. Bu kapsamda da geçen hafta DEM Partisi temsilcileri ile Öcalan, İmralı’da birkaç saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.
ÖCALAN GÖRÜŞMESİNDE HERŞEY YAZILI İLERLİYOR
Geçtiğimiz hafta, eskiden beri tanıdığım AK Parti’de siyaset yapan bir hukukçu ve halen Yargıtay’da görevli bir üye ile Strazburg’da bir araya geldik. Birkaç saatlik muhabbetimizde, Türkiye’nin temel sorunları ve Öcalan’ın tahliye sürecine ilişki görüşme yaptık. Eski dostlarımın verdiği bilgilere göre; özellikle Abdullah Öcalan’ın adı üzerinden yürütülen süreçte, hem iktidar ortakları hem de DEM Partisi kanadı ciddi bir hassasiyet gösteriyor. Çünkü hem MHP hem de AK Parti temsilcileri, bir önceki dönemdeki Çözüm Süreci’nde yaşanan aksaklıkları ve hataları tekrarlamak istemiyor. Bundan dolayı da Öcalan ile DEM Parti temsilcileri arasında yapılan görüşmeler, temsilciler tarafından kayıt altına alınıyor. Masada konuşulan konuların dışında, yanlış anlaşılmaya muhal ve toplumda tepki oluşturulabilecek kavramlar üzerinde taraflar ciddi bir hassasiyet gösteriyor. DEM Parti katılımcılarının da yazılı metin dışında her hangi bir sözlü demeç vermemesi yönünde telkinde bulunuluyor. Kaynakların aktardığına göre; Öcalan devletin kendisine sunduğu teklifi büyük çoğunlukta kabul etti. Haliyle Öcalan’ın ve DEM Partisi’nin de bazı istek ve talepleri bulunuyor. Bu konuda hukukçu bürokratlar ciddi bir mesai harcıyor. Öcalan ile DEM Parti temsilcileri, önümüzdeki haftalarda yeniden bir araya gelecek. Bu görüşmeden sonra içerik büyük çoğunlukta netlik kazanacak. Kaynaklar, birkaç aydan beri yürütülen çalışmada, tarafların hepsinin birbirinin iyi niyetinden şüphe duymadığının altını çiziyor.
CEBİR, ŞİDDET VE SİLAHLI EYLEMLER AFFIN DIŞINDA TUTULACAK
Hukukçu kaynaklar, görüşmeden sonra haliyle Türkiye’de genel bir siyasi affın gündeme geleceğinin altını çiziyor. Bu konuda bürokratların Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye sürekli bilgi aktardığının altını çiziyor. Çünkü iki siyasetçinin de ciddi bir mesuliyet ve sorumluluk aldığına vurgu yapılıyor. Kaynakların aktardığına göre, afla ilgili taslak büyük oranda tamamlandı. Siyasilerin de söz konusu çalışmaya onay verdiği aktarılıyor. Ancak öncelikle Öcalan’ın ve DEM Partisi’nin yapacağı yazılı ve sözlü açıklamalar bekleniyor. Ayrıca yeni dönemde bütün aşamalar yazılı sürüyor. Sözden ziyade yazının kalıcılığı ve bağlayıcılığına vurgu yapılıyor. Hukukçular, Öcalan’ın açıklamasının hemen ardından af çalışmasının Meclis’e gönderileceğine dikkat çekiyor. Buna göre; cebir, şiddet ve silahlı eylemlerin dışındaki bütün siyasi suçlar, af kapsamına alınacak. Bu düzenlemenin Meclis’ten geçmesinin ardından sadece terör örgütü PKK mensupları değil, FETÖ ve benzeri suçlardan yargılananlar da aftan yararlanacak. Ayrıca suçun tekrarı halinde de benzer yargılamalar yeniden açılabilecek. Bu sayede caydırıcılık esas alınıyor. Kaynaklar, Öcalan ile yapılan görüşme ve devamındaki düzenlemelerin, siyaseti hangi yöne şekillendireceğine ilişkin beklentileri konuşmanın ise erken olduğunu aktarıyor.