(The Turkish Post) – SAFA KAR
Devletlerde belli tarihlerin sembolik önemleri vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı gibi… Süper kupa finalinden söz edilirken 100. yıla sürekli dikkat çekildi. Kupa süreci skandallarla geçti. Önce finalin Suudi Arabistan’da oynanması kararlaştırıldı.
Saha dışı faktörler nedeniyle finali yurtdışında oynama senaryosu fiyaskoyla neticelendi. Ne Federasyon ne de iki takımın yöneticileri sağduyulu yönetim sergileyemedi. Bir futbol müsabakası rejim krizine dönüştürüldü. Özellikle Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ‘yangına körükle’ gitti.
Sezonun başında oynanması gereken kupa ligin son dönemecine sarktı. Bu kez finalin adresi Şanlıurfa seçildi. Fenerbahçe yönetimi Riyad’da olduğu gibi yan çizmeye başladı. Başkan Ali Koç Trabzon’daki tatsız olayları bahane ederek olağanüstü Genel Kurul’u topladı. ‘Ligden çekilme’ tartışılacakken kupa finaline ‘U19 takımıyla’ çıkma kararı aldı.
Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Cumhuriyet’in 100. yıl aşkına muhteşem bir final oynamaları umut edilirken, Koç yönetiminin kararıyla Fenerbahçe’nin ‘A’ takımıyla sahaya çıkmaması süper kupa finalini bir skandala dönüştürdü.
Koç maç öncesi Şanlıurfa’da basının karşısına çıktı, o bilinen görüşlerini tekrarladı. Herkese verdi veriştirdi, esti gürledi, Galatasaray’a, Federasyon’a, yayıncı kuruluşa sert cümlelerle yüklendi.
Koç’un haklı olduğu yerlerde var elbette ancak işi ’ergen mızıkçılığına’ kadar vardırması futbolun da tadını kaçırdı. Biraz haklı iken haksız durumuna düşmek buna denir.
Fenerbahçe neden ‘A’ takımıyla maça çıkmadı? İkna edici bir gerekçe var mı? Yönetim başarısızlıkların baskısı altında. Büyük umutlarla başkanlığa seçilen Ali Koç şampiyonluk göremedi. Bu sezon final yılı ilan etti. Takımı şampiyon yapıp başkanlığı bırakmayı hedefledi. Şampiyonluk yolunda Galatasaray bir adım önde… Koç inancını yitirdiği için başarısızlarına bahane üretme telaşına girdi. Bundan süper kupa finali de nasibini aldı.
Neden U19?
Koç birçok faktör sıraladı. Ama önemlisi Avrupa maçı öncesine denk gelen final tarihinin ertelenmemesi… Koç ‘Galatasaray söz konusu olsa ertelenirdi’ dedi. Takvimin ileri tarihe alınmasına verilecek cevap maça U19 takımıyla çıkmak mıdır? Başka bir yol, daha kabul edilebilir bir formül bulunamaz mıydı? Bu tavır Fenerbahçe’ye ne kazandıracak?
Aziz Yıldırım bile Koç yönetiminin kararına itiraz etti.
Avrupa maçlarını gerekçe göstererek ertelenen lig müsabakaları olduğu gibi ertelenmeyen maçlar da oldu. Federasyon’un kararına bu kadar ağır ve radikal karşılık vermenin ne takım yararını görür ne de futbol…
U19 takımıyla maça çıkan Fenerbahçe’nin ne kadar sahada kalacağı merak konusuydu… İki takımın başkan ve yöneticileri ile federasyon başkanı tribünde yerlerini aldı. Seyirci yok denecek kadar azdı. Çünkü finalin 90 dakika oynanmayacağını herkes biliyordu. Ekranları başına geçen futbolseverlerin de amacı maçtan ziyade bir süper kupa skandalını izlemek ve tarihe tanıklık etmekti.
Maç Galatarasaylı oyuncuların vuruşuyla başladı, daha birinci dakika dolmadan ceza sahası içinde topu önünde bulan Icardi şık vuruşla takımını öne geçirdi. Fenerbahçe’nin ne yapacağı merak edilirken kenar yönetimin işaretiyle oyuncular sahayı terk etti. Süper kupa finali sadece 1 dakika oynandı. Şanlıurfa stada bir futbol şölenine değil, başrolünü Fenerbahçe’nin oynadığı bir futbol skandalına sahne oldu.
Demek ki Fenerbahçe gole kadar sahada kalmayı kararlaştırmış. Gol çok erken gelince de Sarı Lacivertli oyuncular seyircilerin şaşkın bakışları, Galatasaraylı futbolcuların alkışları arasında soyunma odasının yolunu tuttu. Hakemin maçı tatil etmekten başka seçeneği yoktu.
Cumhuriyet’in 100. yılında yaşanan görüntüler tarihe süper kupa skandalı olarak geçti. Riyad’dan sonra Şanlıurfa… Ve süper kupa Galatasaray’ın müzesine gitti.