(The Turkish Post) – HÜSNÜ YUSUF TURABİÇ
İnstagram günlerdir kapalı… Sulh Ceza Mahkemesi daha çok 16 yaş altı çocukların gözdesi olan oyun platformu ‘Roblox’a da erişim engeli getirdi. Bakan’ın açıklamalarından sonra Instagram’ın açılması yönünde ‘umutlar’ belirmişken AK Parti’li Hüseyin Yayman ‘TikTok’un kapatılmasından söz etti.
Yayman sıradan bir isim değil; Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı… Aynı zamanda akademisyen ve medya geçmişi olan biri. Yani sözlerinin medyada, kamuoyunda nasıl yankı bulacağını az çok kestirebilecek tecrübeye sahip. Ergen bir siyasetçi değil. Üç dönemdir Hatay milletvekili.
AK Parti’li Yayman’ın ağzından çıkan şu sözlere bakın: ‘Beni sokakta gören insanlar diyor ki ‘Bu TikTok’u kapatırsan, cennetin kapısını aralarsın. TikTok maalesef şeytanın avukatlığını yapıyor. Bunları bir özgürlük alanı olarak görmüyorum…’. Bu açıklamaya bakarsak TikTok’un da kapatılacağı günler pek uzak değil.
Ben TikTok kullanıcısı değilim. Sosyal medyada TikTok’ta yayınlanmış bazı videolora denk geliyorum. Aralarında hoşnut olmadıklarım da var, bilgilendirici eğitici olanlar da… Bir genelleme yapmak doğru değil. Televizyon gibi… Uydu kanallarına girerseniz her çeşit yayınlara rastlarsınız. İnternet siteleri için de aynı şey geçerli.
BĞENMEYİNCE KAPAT NEDİR?
Rahmetli Turgut Özal’ın televizyonlardan şikayet edenler için söylediği bir cümle var; ‘Düğmeye bas, kanalı değiştir veya televizyonu kapat’. Bu kadar basit. Günümüzde gerek televizyon gerekse sosyal medyada çoklu seçenek var. Birinden diğerine atlamak saniyelik iş. Beğenmediğin, çirkin gördüğün bir filmi veya videoyu izlemek zorunda değilsin. Çaresiz ve alternatifsiz değilsin.
TikTok’u izleme mecburiyeti mi var? Baktın sana hitap etmiyor, başka mecralara atlarsın… Kapatmak nedir? Bir olay anlatılır; komutan radyo dinlerken müziği beğenmemiş, kurmayına ‘Kapat radyoyu’ diye emir vermiş. Kurmay da bir manga askerle İstanbul Radyosu’nun kapısına kilit vurmuş.
Türkiye o günlere mi dönüyor yoksa? 2024 dünyasında beğenmediğin, hoşlanmadığın dijital platformların kapısına kilit vurulabilir mi? Mümkün mü bu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan bile kapatıldığı gün Instagram’dan ‘Hayırlı Cumalar’ diye mesaj paylaştı. Torunlarının sıkı bir Instagram kullanıcısı olduğunu Erdoğan’ın Paris olimpiyatları açıklamasından biliyoruz. Başta Instagram olmak üzere sosyal medyada sadece eğlence ve boş zaman geçirme aracı değil. Eğitim, ticaret, siyaset gibi boyutları da var.
‘YASAKLARI YASAKLAMAK’TAN YASAKÇILIĞA…
Yayman’ın sorması gereken asıl soru şu; Sanayi Devrimi’ni, matbaayı ıskalamış bir toplumun fertleri yani biz neden batı ülkeleri gibi yaygın ve kullanışlı platformlar üretemiyoruz? Başkanı olduğu komisyonun işlev ve görev alanına yalnızca yasaklar mı giriyor? Maalesef ‘dijital devrimi’ de ıskaladığımızı kabul etmek durumundayız. Dijital dünyanın aktörü değil figüranı ve kullananı durumundayız. 22 yıldır iktidarda bulunan AK Parti bu konuda bir özeleştiri yapabilir mi? Ah keşke yapsa…
Yasakların hiçbir sorunu çözmediğini AK Parti’nin iyi bilmesi lazım. Hangi yasaktan olumlu sonuç aldı ki AK Parti. Türkiye’nin siyasi tarihi ‘yasaklar’ ile dolu. AK Parti’nin kuruluş felsefesinde ‘yasakları yasaklamak’ en önemli vaatlerinden biriydi. 22 yılın sonunda AK Parti’nin milletvekili yasaklardan ve cennetin kapılarını aralamaktan söz ediyor. Yazık ki ne yazık…