(The Turkish Post) – HASAN TELLİ
Türkiye’de son bir aydır yargı, emniyet ve siyasi arenada ciddi bir kavga yaşanıyor. Öncelikle Yargıtay Başkanlığı seçiminde MHP’ye yakınlığı ile bilinen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı, birkaç gün öncesine kadar mevcut Başkan Mehmet Akarca’nın yeniden seçilmemesi adına elinden geleni yaptı. Seçimi kilitleyerek, bir aydır yeni başkanın seçtirmedi. Mevcut Başkan’da son sırada yer almasına rağmen, geri adım atmadı. Ancak Cuma günü MHP lideri Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmeden sonra, 3. Ceza Dairesi Başkanı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Ankara’da bunlar doğal şeyler değil haliyle. Çünkü Ankara’yı bilen ve AK Parti’ye yakın olan hukukçu dostumun anlattıkları göre; MHP ile AK Parti açıktan olmasa da, aba altından birbirlerine sopa göstermeye başladı. Özellikle Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli üç emniyet müdürünün AK Parti aleyhine ifade vermek için bir gizli tanık ayarlamaları da bu kavganın son raundu olacak.
ERDOĞAN, ATEŞ CİNAYETİYLE İLGİLİ HAZIRLANAN İDDİANAMAEDEN RAHATSIZ
Geçen hafta Türkiye’den hukukçu bir dostum, yaşadığım Avrupa ülkesine geldi. Uzun süredir görüşemediğimiz için, sohbetimiz hayli uzun sürdü. Özellikle Ankara’da yaşadığı için, siyasi havayla birlikte, emniyet-yargı arasında yaşanan krizin ayrıntılı olarak anlattı. Öncelikle Ankara’da suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş hakkında hazırlanan iddianameden başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, AK Partili bütün siyasilerin rahatsız olduğunun altını çizdi. İddianamenin ardından Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in hem sosyal medyada hem de görsel basındaki çabalarının ibreyi tamamen değiştirdiğinin altını çiziyor. Ayşe Ateş’in çabaları olmamış olsaydı, söz konusu cinayetle Ülkü Ocakları Başkanlığı’nın hiçbir bağının ortaya konulamayacağının altını çizerken, çıkan görüntülerin ardından Erdoğan’ın acilen brifing aldığını kaydediyor.
Kaynağın aktardığına göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hafta içerisinde Danıştay’ın 156. kuruluş yılındaki konuşmasındaki, “Nasıl geç gelen adalet, adalet değilse, topluma güven veren adalet sistemi bekamızın güvencesidir. Tüm mahkemelerde yer alan ‘Adalet mülkün temelidir’ yazısı bize bunu hatırlatır. Adalet olmazsa huzur olmaz, güven olmaz” sözlerinin kaynağının da bu toplantı olduğunu kaydediyor. Bu görüşmede Erdoğan’a Sinan Ateş cinayetine ilişkin bütün ayrıntıların aktarıldığını vurguluyor. Özellikle Erdoğan’ın katilin Ülkü Ocaklarına ve MHP’ye mensup kişiler tarafından kaçırılmak istenmesinden dolayı ciddi bir rahatsızlık duyduğuna vurgu yapıyor kaynak.
SAVCI DELİLLERİ GİZLEYİNCE, BAHÇELİ İLE ERDOĞAN BİR ARAYA GELDİ
Yine AK Parti’ye yakın hukukçu kaynağın aktardığına göre; Erdoğan bu bilgilendirmenin hemen ardından MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşme talebinde bulundu. Çünkü AK Parti hukukçuları, söz konusu yargılamanın bu şartlarda devam etmesi halinde, partinin ciddi zarar göreceği uyarısında bulundu. Görüşmede de Erdoğan ve kurmayları, MHP heyetine Sinan Ateş cinayeti ile ilgili ellerindeki bütün doneleri ayrıntılı olarak paylaştı. Cinayette kullanılan araçlardan, katille şüpheliler arasındaki trafiklerde ayrıntılı şekilde gösterildi. Bundan dolayı da MHP’nin kurumsal olarak zarar görmemesi adına yargıya kesinlikle müdahalede bulunulmaması istendi. Bu kapsamda da MHP’nin Ateş cinayetine karıştığı iddia edilen bazı şüphelilerle ilgili acil adımlar atması da istenen talepler arasında yer aldı. Kaynağın aktardığına göre; MHP lideri Devlet Bahçeli’de partisinin adının Sinan Ateş cinayetine karıştırılmak istenmesinden son derece rahatsız. Bundan dolayı cinayet şüphelisiyle irtibatı olduğu öne sürülen eski Mersin milletvekili Olcay Kılavuz ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, savcılığın ya da mahkemenin talebi olması durumunda hemen teslim edilecek. MHP Genel Merkezi, partinin olayla ilişkilendirilmemesi adına da bazı adımlar atacak. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile de irtibata geçilecek.