(The Turkish Post) – Lübnan’daki siber saldırılar, teknolojik cihazların uzaktan kontrol edilip patlatılması ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Her an yanımızda olan akıllı telefonlarımız ne kadar güvende?
Çağrı cihazı ve telsiz patlamaları, “Bu olaylar bir siber saldırı mı yoksa üretim aşamasında cihazlara yapılan bir müdahale mi?” sorusunu gündeme getirdi. Şu anki bilgilere göre, cihazlara üretim aşamasında müdahale edildi.
MOSSAD, CİHAZLARIN PİLLERİNE NİTROGLİSERİN ENJEKTE ETTİ
Sky News Arabia’ya göre, İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatı MOSSAD, Hizbullah’ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine, Hizbullah üyelerinin eline geçmeden önce Nitrogliserin bileşiği enjekte etti.
Bu bileşik, oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunuyor. Ancak 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratabilecek şekilde patlıyor.
İsrail’in uzaktan sinyal göndererek cihazlardaki bataryayı ısıttığı ve patlamasına neden olduğu belirtiliyor.
Çağrı cihazlarına daha önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah’ın Şubat ayından bu zamana çağrı cihazlarındaki değişimi fark etmediği de gelen haberler arasında.
CEP TELEFONLARI UZAKTAN PATLATILABİLİR Mİ?
Uzmanlar, bu saldırıların modern savaşın yeni bir evresi olabileceğinden endişe ediyor. Olayların ardından akıllı telefonlar ve diğer günlük cihazlarımızın güvenliği konusunda yeni şüpheler doğdu.
Teknik açıdan bakıldığında, akıllı telefonlarda kullanılan lityum pillerin Lübnan’daki kadar güçlü bir hasara yol açması imkansız olarak görülüyor. Cihazlarda lityum teknolojisini kullanan piller, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebiliyor.
Herhangi bir güvenlik açığından yararlanarak cihaz patlatılmaya çalışılsa bile en fazla cihazın alev alması ve alev almadan önce aşırı ısınması mümkün olabiliyor. Özetle Lübnan’da yaşanan gibi ani ve beklenmedik bir patlama gerçekleşemez. Cihazın alev almadan önce ısınmasıyla da kullanıcı bir nevi önceden uyarılmış olabilir.
Saldırıların akıllı telefonlar ve diğer cihazlar için herhangi bir risk oluşturduğunu gösteren bir kanıt yok.