(The Turkish Post) – Türkiye’de seçimlerden önce bazı hesap ve içeriklere mahkeme kararları uyarınca erişim yasağı getirdiğini açıklayan sosyal medya platformu Twitter, seçimlerden bir gün sonra resmi hesabından konuyla ilgili ayrıntılı açıklama paylaştı.
İngilizce ve Türkçe olarak kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, Türk hükümetinden bant daraltılma konusunda “son bir tehdit” olduğunu düşündükleri uyarı aldıklarını ve platformun seçim süresince kullanılabilmesi için bazı hesap ve içeriklere erişim engeli getirdiklerini belirtti.
“Tehdit ve uyarı”
Geçen hafta boyunca Türk hükümetiyle müzakere halinde olduklarını söyleyen sosyal medya şirketi, “Twitter’ın mevcut mahkeme kararlarının tamamına uymayan tek sosyal medya kuruluşu olduğunu belirttiler. Bu tür birkaç uyarıdan sonra, bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 4 hesaba ve 409 tweete erişim engeli getirdiklerini kaydeden Twitter, ifade özgürlüğü ile ilgili endişelerini doğrudan yetkililere ilettiklerini söyledi.
Twitter mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceklerini; ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yolun olmadığını iddia etti.
“Mahkeme kararlarına itiraz ettik”
Sosyal medya platformu, erişim kısıtlamalarına konu olan içeriklerle ilgili Twitter aleyhine beş mahkeme kararının düzenlendiğini ve bunlardan dört tanesine itiraz ettiklerini; itirazlardan birinin reddedildiğini; diğer üç mahkeme kararının hala ilgili mahkemeler tarafından incelendiğini açıkladı.
Beşinci mahkeme kararına Salı günü itiraz edeceklerini belirten Twitter, mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının kopyasını da paylaştı.
Twitter’ı geçen yıl satın alan işadamı Elon Musk, Türkiye’de seçimlerden önce bazı hesaplara erişim yasağının getirilmesinin ardından bazı sosyal medya kullanıcılarının soruları ve tepkileriyle karşı karşıya kalmıştı.
Bazı hesaplara erişim yasağı getirilmesi veya sosyal medya platformunun Türkiye’de yavaşlatılması arasında bir seçim yapmak zorunda kaldıkları imasında bulunan Elon Musk Türk hükümetinin kendilerine gönderdiklerini paylaşacaklarını ifade etmişti.
ABD’li Kongre üyesi: “Twitter’ın kritik seçim öncesi taleplere boyun eğdiği görülüyor”
Twitter’ın seçimden önce bazı hesaplara erişim yasağı getirmesine ilişkin tartışma ABD basını ve Kongresi’nin de gündeminde.
California eyaletini temsil eden Demokrat Partili Kongre üyesi Adam Schiff bu konuda hafta sonunda yaptığı paylaşımında, “Türkiye’de kritik seçimlerden bir gün önce Twitter’ın ülkenin otokratik yöneticisi Erdoğan’ın taleplerine boyun eğdiği ve platformda ifade özgürlüğünü sansürlediği görülüyor. Twitter’ın şeffaf olmamasına bakınca, Elon Musk’ın ifade özgürlüğü vaatlerinin bir kez daha boş çıktığı sonucuna varmamak zor” ifadelerini kullanmıştı.
Hindistan Başbakanı Modi BBC belgeseline erişim yasağı talep etmişti
Elon Musk yönetimindeki Twitter geçtiğimiz Ocak ayında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin kendisini eleştiren bir belgeseline erişim yasağı getirilmesi talebini kabul etmesi sebebiyle tepkilerin hedefi olmuştu.
O dönem yaptığı açıklamada erişim kısıtlaması getirilen içerikle ilgili bilgi sahibi olmadığını belirten Elon Musk, “Hala Tesla ve SpaceX’i yönetirken Twitter’daki her şeyi bir gecede düzeltmem mümkün değil” demişti.
Uluslararası basın özgürlüğü kuruluşları, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde ana akım medyanın önemli bir kısmı hükümetin kontrolünde olduğuna ve bu durumun sosyal medya platformlarını bilgi paylaşımında önemli bir araç haline getirdiğine dikkat çekiyor.
Türkiye’deki seçimlerden önce açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de sosyal medyanın seçim sürecinde tartışmayı şekillendirmede kilit aktör olduğunu vurgulamış; “Türkiye’nin ana akım medyanın içler acısı durumu göz önüne alındığında, seçimin bütünlüğü sosyal medya ve internet erişimine bağlı’’ demişti.
HRW Türkiye’de ana akım medyanın çoğunlukla hükümet kontrolünde olduğunu hatırlatarak devlet kanalı TRT’nin seçim sürecinde adaylara eşit platform sağlamadığına dikkat çekmişti.