(The Turkish Post) – ASLI ATEŞ
Ağustos ayı ortasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), TİP Hatay Milletvekili seçilen ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Ancak oturum, sert tartışmalar, kavga ve fiziksel şiddet nedeniyle birkaç kez bölündü. Altı kez ara verilen Meclis Genel Kurulu’nda Atalay için yapılan genel görüşme talebi reddedildi.
Son oturumun başlamasının ardından söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın konuşması sırasında tansiyon yükseldi. Şık’ın “Hepinizin toplamının bu memlekete Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız. Bu ülkenin en büyük terör örgütü bu sıralarda oturanlardır,” ifadelerini kullanması tansiyonu bir anda yükseltti. Bu sözler üzerine Şık’ın üzerine yürüyen AK Parti vekili Alpay Özalan, Şık’a yumruk attı. Ardından Meclis’te vekiller yumruk yumruğa kavgaya girişti.
Söz konusu kavga iktidar nezdinde ciddi sorunlara neden oldu. Kaynakların aktardığına göre, kavga görüntülerinin dünya medyasında yer bulması, hem Meclis’in hem de iktidarın imajına zarar verdi. Bunun üzerine siyasi iktidar bir takım adımlar atma kararı aldı.
Turkishpost’un Türkiye’deki kaynaklarından aldığı bilgilere göre, 1 Ekim günü açılacak TBMM’nin yeni döneminde bazı önemli adımlar atılacak. Buna göre; Alpay Özalan ve Ahmet Şık benzeri kavga ve tartışma görüntülerinin verilmemesi için Ak Parti milletvekilleri öncelikle konuşmalarına ve hareketlerine dikkat edecek. Grup Başkanvekilinin talimatı dışında kimse öne çıkmayacak. Kavga ve şiddet görüntüsü veren vekillerle ilgili işlemler yapılacak.
Ayrıca TBMM’de de bazı kritik adımlar atılacak. Bundan sonra her vatandaş elini kolunu sallayarak Meclis’e giremeyecek. Öncelikli olarak girişteki güvenlik koridoru üst seviyeye çıkarılacak. Milletvekilleri, vatandaş, çalışan ve gazetecilerin olduğu girişten TBMM’de girmeyecek. Giriş yapan herkesin kartları ve araçları sıkı kontrolden geçirilecek. Ayrıca Meclis’in içerisinde de milletvekilleri ile gazeteciler çok rahat bir araya gelemeyecek.
Gazeteciler sadece kendilerine ayrılan bölümde yer alabilecek. Genel Kurul çalışmaları da belirli noktalardan takip edilecek. Bazı genel kurullara ise gazeteciler alınmayacak. Kaynakların aktardığına göre, gazeteciler bundan sonra milletvekili kulislerinde de rahatlıkla gezemeyecek. Kulislerin giriş ve çıkışlarına polis noktası konulacak. Kontroller de amir seviyesinde yürütülecek. Milletvekilleri görüşmek istemeleri halinde gazetecilerin bulunduğu bölüme geçerek bilgi verecek. Kaynaklar bu sayede iktidar kanadının olması muhtemel yeni bir kavga görüntüsünün önüne geçmek istediğinin altını çiziyor.