(The Turkish Post) – Tolga Yavaş
Türkiye, son 8-10 yıllık süreçte yaşanan hukuksuzluklarla adını duyurdu. Mafyanın güç kazandığı, adaletsizliğin arttığı, mal ve can güvenliğinin zedelendiği bir süreci yaşadık ve yaşıyoruz. Tüm bunların sonucunda yatırımcılar ülkeyi terketti. Sıcak paranın kaçtığı ülkede Türk Lirası döviz karşısında değer kaybetti. Sadece yatırımcılar değil, itiraz ettiği için hainlikle suçlanan muhalifler de yurtdışına gitti.
Ülkemizin adı gri liste ile anılmaya başlandı. Gri liste, kara para aklama, yayılma ve terörizmin finansmanına karşı yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin ilan edildiği bir küresel liste. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü’ne (FATF) üye devletlerden birisi ve bu nedenle mali suçlarla uluslararası standartlarda mücadele etme sözü var.
ÖNCE EKONOMİDE ‘RASYONEL POLİTİKALAR’A DÖNÜŞ
Tüm bunlar Türkiye’nin birçok alanda çöküş yaşamasını beraberinde getirdi. İğneden ipliğe her şeye defalarca zam geldi. Enflasyonun artması fakirliği artırdı. Bu sürdürülemez duruma yetkililer daha fazla kayıtsız kalamadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek, kendi bürokratlarıyla acı bir reçete uygulamaya başladı. Tabii ki amaç güven sağlamak ve yatırımcı çekmek.
HUKUK HAMLELERİ PARA GİRİŞİNİ SAĞLAR MI?
Asıl dikkat çeken ise yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın adımları. Mafya üyelerine yönelik bir operasyona girişti. Eski İçişleri Bakanı’na yakınlığı konuşulan mafya lideri Ayhan Bora Kaplan ile başladı. Kaplan’ın ifadesinden yargı üyelerinin rüşvet aldığı iddiaları ortaya çıktı. Ayrıca eski İçişleri Bakanı döneminde rütbeleri sökülen, silahlarına el konulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait binalara girişleri yasaklanan eski emniyet müdürleri Sabri Uzun ve Hanefi Avcı’nın haklarını geri aldığı taze bir haber olarak duyuruldu.
Belli ki Mehmet Şimşek’in Türkiye’yi yeniden yatırım yapılabilir ülke yapma kararlılığına Saray da destek oluyor. Elbette İçişleri Bakanı’ndan bürokrasideki tüm çürümüşlüğe neşter vurmasını beklemiyoruz. Ancak hamleleri uzun vadede ülkeye para girişini kolaylaştırır.
Mafyayla, çeteyle hesaplaşmış, ülkedeki hukuku tesis etmiş bir hükümetin bilhassa Batı’dan yatırımcı çekmesi daha kolay olabilir.