(The Turkish Post) – Almanya’ya yasa dışı göç devam ederken, artan şiddet olayları hükümeti zorlamaya başladı.
Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Solingen saldırısının ardından göçmen karşıtı politika yürüten partilerin oylarında patlama görüldü ve iktidardaki Sosyal Demokrat-Yeşiller ve Liberaller üzerindeki baskı arttı. Kırmızı- Sarı ve Yeşil koalisyon, kaçak göçmen politikası yüzünden anketlerde çoğunluğu yitirdi, bir sonraki seçimde hezimet görünüyor.
Bunun için hükümet, muhalefetle de bir konsensus arayışında… Ana muhalefet partisi CDU lideri Friedrich Merz, Başbakan Scholz ile 70 dakika görüştü ve Cumhurbaşkanı Steinmeier’in de katıldığı görüşmede, artık bazı önlemlerin alınmasının şart olduğuna değinildi. Olağanüstü Hal ilanı gündeme geldi. OHAL ile, AB’nin ve Brüksel’in denetimi dışında önlemler alınacak.
ÖZEL ZİRVE TOPLANIYOR
OHAL öncesi, bu hafta sonu özel bir zirve düzenlenecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in (SPD) önderliğinde, Ana muhalefet CDU adına Thorsten Frei, Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, Hükümet adına Marco Buschmann (Liberaller, Adalet Bakanlığı), Yeşiller adına Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile ilticacılara yardımı organize eden Çalışma Bakanlığı zirvede bir araya gelecek.
PARA YERİNE YATAK, EKMEK VE SABUN
Bild Gazetesi’ndeki bilgilere göre, hükümetin ilk planı, kaçaklara maddi yardımların kesilmesi yönünde. Buna göre, ilk önce başka bir AB üyesi ülkeye giriş yapmış ve o ülke üzerinden Almanya’ya girmiş olanlara maddi yardımlar kesilecek. Artık ödeme kartı da verilmeyecek. Bunlara minimum sosyal hizmet sağlanacak. Sadece yatacak yer, ekmek ve yiyecek, sabun ve kişisel hijyen malzemeleri verilecek.
NE KADAR ÖDEME YAPILIYORDU?
Bu kişiler, Almanya’ya ayak basar basmaz ayda kişi başı 375 Euro nakit yardımı ve diğer hakları almaya başlıyordu. Çok çocuklu bir kaçak ailesinin eline net 2 bin 500 Euro yardım veriliyor ve ilticaları kabul edilince bu rakam, diğer ödemelerle birlikte 5.000 Euro’yu aşıyordu. Halen iltica işlemleri süren kişilerin bundan nasıl etkileneceği, zirveden çıkan kararlarla netleşecek.
100 BİN TÜRK KAÇAK ETKİLENECEK
Sınır dışılar kolaylaşacak ve hızlandırılacak. Başka AB üyesi ülkelerden Almanya’ya gelmiş olanların yaklaşık 100 bini Türk. Bir çoğunun işlemleri sürüyor.
İlk işlemleri tamamlananlar ve haklarında karar verilip Almanya’dan sınır dışı edilmesi gereken tam 242 bin 642 kaçak var ve 13 bin 523’ü de Türk vatandaşı. Haklarında sınır dışı kararı verilenlerin 10 bin 340’ı Suriyeli ve aralarında Solingen katili de bulunuyordu.
İZLERİ KAYBETTİRİYOR, ÖDEME ALIYORLAR
Bu kişilerin izi bulunamadığı için ödenen yardımlar da kesilmiyor ve hesaplarına yatmaya devam ediliyordu. Geçen yıl sadece 829 Suriyeli sınır dışı edilebildi. Sınır dışı edilmeye bekleyen ve izlerini kaybettiren Türkler’in yanı sıra, 24 bin 566 Iraklı, 14 bin 339 Afgan ve 12 bin 776 Rusya vatandaşı var. Hepsi de halen Almanya’da kalmaya devam ediyor. Çünkü, hiçbir iş yapmadan hesaplarına binlerce Euro yatıyor.
SINIR DIŞI EDİLENLER GERİ GELİYOR
Dublin Kararları’na göre, bu kişilerin hemen tümü ilk ayak bastığı AB üyesi ülkeye iade edilecekti. Ama bu karar uygulanamadı. Ancak toplamda 10 bine yakın kaçak geri gönderilebildi. Bir kısmı Türkiye’ye, bir kısmı da Hırvatistan, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere verildi. Ancak 2023 yılının ocak- kasım ayları arasında sınır dışı edilen 4 bin 122 yabancıdan, 2 bin 106’sının tekrar Almanya’ya döndüğü belirtiliyor.