YAVUZ TEKİN
(The Turkish Post) – Türkiye’de son dönemde hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Evlere yapılan hırsızlık olaylarına ise her gün yenileri ekleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri, hırsızların tespiti yönünde ciddi gayretler göstermiş olsa da, olayların önüne bir türlü geçilemiyor. Bunun en önemli sebebiyse, hırsızların her gün yeni bir yöntemle eylem yapmaları.
Hırsızların ve organize suç gruplarının yeni yöntemiyse bu kadarına da pes dedirtecek cinsten. Turkishpost’un Türkiye’deki kaynaklarından alınan bilgilere göre; hırsızlar artık sahte polis kimliği ve üniformasıyla belirledikleri evlere baskın yapıyor. Ellerinde taşıdıkları telsizlerle kendilerine polis süsü veren organize suç grupları, hırsızlık yapacakları evlerle ilgili de önceden çalışma yapıyor. İlk hedef ise evinde parası ya da ziynet eşyası bulunan yaşlı kadınlar.
İkinci gruba ise FETÖ soruşturmaları giriyor. Üzerinde sahte polis üniforması ve kimliği bulunan şüpheliler, belirledikleri adreslerin kapısını çalıyor. Ellerinde taşıdıkları sahte soruşturma evraklarıyla da, kapıyı açan ailelere korku veriyor. Olayın ilk sıcağıyla kapıları açan aileler, kapı kapandıktan sonra etkisiz hale getiriliyor. Hırsızlar daha sonra evde bulunan değerli eşyaları çalarak kayıplara karışıyor.
İddialara göre; sahte polis kimlikleri ile hırsızlık yapan şüpheliler, önce kargo ve yemek siparişi götürüyor gibi apartmanda bulunanların kimliklerine ulaşıyor. Ana zilde bulunan isim listeleriyle ilgili sahte evraklar hazırlayan zanlılar, birkaç gün sonra gözlerine kestirdikleri adreslerin zillerine basıyor. Ailelerin tepkilerine göre; hareket eden hırsızlar, kimliklerin ve soruşturma evraklarının istenmesi halinde geri adım atarak olay yerinden hızla uzaklaşıyor. Ancak tepki vermeyen ve korkuya kapılan yalnız aileleri ise anında etkisiz hale getiriyor.
Türkiye’de bulunan kaynaklardan alınan bilgilere göre; son bir hafta İstanbul, Ankara ve Konya gibi farklı şehirlerde benzer yöntemle birkaç hırsızlık vakası yaşandı. Mağdurların emniyet birimlerine haber vermeleri üzerine de olay ortaya çıkarıldı. Polis ekipleri yaptıkları incelemelerde şüphelilerin, üç farklı şehirde de benzer yönteme başvurduğunu tespit etti.
Ekipler, benzer bir vaka halinde öncelikle polislerin kimliklerinin sahte olup olmadığına bakılması uyarısında bulunuyor. Ardından da ellerinde taşıdıkları evrakların sahte mi, değil mi olup olmadığının da iyi belirlenmesi gerektiğini kaydediyor. Güvenlik birimleri özellikle savcılık talimatlı soruşturmalarda, arama yapılması istenilen adreslerde, apartman yöneticisi ya da onun belirlediği bir görevli olmadan kimsenin ziline basılmadığının altını çiziyor.