(The Turkish Post) – Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin ardından 2008 ve sonrası SSK’lı olanlar kademeli emeklilik beklerken bir kötü haber de SGK Uzmanı İsa Karakaş’tan geldi.
SGK Uzmanı İsa Karakaş, ekonomik koşullar ve düşük emekli maaşı nedeniyle çalışma yaşamına devam etmeyi planlayan, 2008 sonrası SGK’lılar için kötü gelişmeyi açıkladı. Karakaş emekliler için çifte maaş döneminin sona ereceğini söyledi.
“HEM EMEKLİ MAAŞI ALIP HEM İŞ YERİNDEN MAAŞ ALMA DEVRİ BİTİYOR”
TGRT Haber’de yer alan habere göre; SGK Başuzmanı İsa Karakaş “Emeklilikte çift maaş dönemi bitiyor. Hem emekli maaşını alıp hem çalıştığı iş yerinden maaş alma dönemi bitiyor” dedi.
Yüksek enflasyon, alım gücünün düşmesi, beklenen zam oranlarının gelmemesi ve düşük emekli maaşı nedeniyle SGK verilerine göre 1 milyon 943 bin 579 emekli çalışmaya devam ediyor.
Uygulama yalnızca 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı şekilde çalışmaya başlayanları kapsayacak.
EMEKLİLERİN NE KADAR ZAM ALDI?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber memur ve memur emeklilerinin yüzde 11,54, emeklilerin yüzde 15,75 zam alacağı belirlenmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığının yüzde 15,75 artışla 14 bin 469 liraya yükseltildiğini bildirdi.
HAK KAYBI OLACAK
Sosyal güvenlik uzmanı Şevket Tezel de “Yeni bir şey değil. Yıllardır uyarıyorum zaten. Bu yasa 17 yıl önce çıktı. Bu iş oldu, bitti. ‘İktidar emekliye hem kuş kadar maaş verecek, hem de bu düzenleme ile Ekim 2008 sonrası işe girenlerin emekliliğinde sıkıntı yaşamasına yol açacak’ dedik. Kayıt dışı çalışma da artırabilir diye uyardım” dedi.
Tezel şöyle devam etti: “Mesela, 2009’da sigorta başlangıcı olan bir çalışan zaten 58 veya 60 yaşında emekli olacak. Minimum 7.200 gün, 9.000 gün SGK primi ödeyecek. Gençleri 2040’lı, 2050’li yılarda etkileyecek.”
2 MİLYON EMEKLİ ÜCRETLİ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2 milyon emekli, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam ediyor. SGDP, bazı şartları yerine getiren emeklilerin maaşlarını kaybetmeden bir işte çalışabilmelerini sağlayan bir sistem. Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını gerçekleştiren emekli, bu prim aracılığıyla çalışma hayatına devam edebiliyor. Şu an, mevcut emekliler zaten iddia edildiği gibi, haberlerdeki şekliyle, maaşı kesilecekler kapsamına girmiyor. Şu an, bırakın Ekim 2008’i, 2000’li yıllarda sigorta başlangıcı olanlar bile yıllarca çalışacak.