(The Turkish Post) – Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremiyle ilgili yaptığı açıklamada “Depremin şiddetine baktığımız zaman Avrupa yakasında, özellikle sahile yakın yerlerde şiddet 9 seviyesinde.” dedi
24 Yıllık Buluşmaları’nın Dördüncü Paneli, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Kamil Yılmaz’ın katılımıyla Hilton İstanbul Bosphorus Conference Center’de gerçekleşti. Panelde, beklenen Marmara depreminin olası sonuçları ve ekonomiye etkileri tartışıldı.
Görür, konuşmasında Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun her 250 senede bir, ortalama olarak 7 ve üzeri büyüklükte depremler ürettiğini belirtti. Bu noktada, “Bugün tekerrür periyodu doğmuştur” diye devam etti ve “Marmara Denizi’nde artık deprem olacak mı olmayacak mı konusunu bırakalım. Bilimsel gerçek, bu depremin olacağı yönünde” ifadelerini kullandı. Görür, İstanbul’un Avrupa yakasında bu depremin 9 şiddetinde hissedileceğini belirtti.
Görür ayrıca, Marmara Denizi’nin deprem denizi olduğunu vurgulayarak, Kuzey Anadolu Fayı’nın farklı bölgelerde depremlere neden olduğunu ve Marmara Denizi’nin oluşumunun bu depremlerden kaynaklandığını açıkladı. Fayların doğudan batıya doğru hareket ettiğini ve Marmara Denizi’nde bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Depremin etkilerini açıklayan Görür, İstanbul’un Avrupa yakasında yapılan yapıların zeminin kötü olması nedeniyle deprem açısından daha fazla etkileneceğini ifade etti. Depremin İstanbul’da minimum 7,2 ile maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağını belirtti.
Görür, Marmara Depremi sonucunda İstanbul’da minimum 98 bin binanın yerle bir olacağını ve İstanbul’un yoğun yapı stoğunun, kötü malzeme kullanımı ve yasadışı uygulamalar nedeniyle dayanıksız olduğunu söyledi. Depremin ayrıca çevre kirliliği ve ekosistem sorunlarına neden olacağını vurguladı. Molozların bertarafının yanı sıra, çevre kirliliğinin de ciddi bir sorun oluşturacağını ifade etti.