(The Turkish Post) – MEHMET EREN
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında milyonlarca genç sınav heyecanı yaşıyor. Yaklaşık bir yıl boyunca evlere kapanıp ders çalışan gençler, üniversite ve liselere geçiş sınavı sonucunda Türkiye’nin bilinen üniversitelerine ve liselerine girmenin hayalini kuruyor. Ancak sınav aşamasında ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı skandal hatalar, gençlerin bütün planlarını suya düşürüyor. Bunun son örneği MEB’in yaptığı son LGS sınavında yaşandı.
Sınavın açıklanmasının ardından sorulardan birinin yanlış olduğu belirlendi. Veliler, MEB’in doğru kabul ettiği soru için mahkemeye başvurdu. Mahkeme velileri haklı buldu. Bunun üzerine MEB yeniden hesaplama yaptı. Ardından bazı öğrencilere yeni yerleştikleri okulların bilgisi gönderildi. Ancak okulların açılması, kayıt işlemlerinin tamamlanması ve servis sözleşmelerinin yapılmasından olayı binlerce kişi mağdur oldu. Bazı ailelerin yaşanan skandalla ilgili MEB’i mahkemeye vereceği belirtiliyor.
Ankara 3. İdare Mahkemesi, LGS’deki bir sorunun iptali üzerine MEB’in puanları yeniden hesaplayacağını duyurdu. Mahkeme “Fen Bilimleri sorusunun 8’inci sınıf seviyesine uygun olmadığı” gerekçesiyle iptal kararı verdi. Mahkeme, MEB’in sınav kılavuzu doğrultusunda puanları yeniden hesaplanacağını ve üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanınmasına hükmetti.
Ankara İdare Mahkemesi’nin kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, “Fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme gerçekleştirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Bunun sonucunda, soru iptali dolayısıyla puanı yeniden hesaplanan öğrenciler, bir üst sırada tercih ettiği liseye yerleşme fırsatı kazandı. Ne yazık ki, yaşanan skandal hem ailelerin hem de öğrencilerin morallerini altüst etti.
Velilerden alınan bilgilere göre; iptal edilen soru nedeniyle oluşan durum öğrenciler için hem fırsat hem de moral bozucu bir boyuta geldi. Mahkeme kararı doğru da olsa okulların başladığı haftaya denk gelmesi motivasyon kaybına neden oldu. Çünkü kararın okulların açılmasından bir hafta sonra alınması bir anlam ifade etmiyor.
Ailelerin sınav açıklandıktan sonra, MEB’in belirlediği okullara kaydını yaptırdığını kaydeden mağdur bir aile, “Ne yazık ki bu karar bir anlam ifade etmiyor. Mahkeme bu kararı okullar açılmadan birkaç hafta önce de verebilirdi. Çünkü dosyayı öne alma durumları vardı. Ama okullar açıldıktan sonra, velilerin her türlü alışverişi ve kayıt işlemi bitirdikten sonra bu kararın alınmasının bir anlamı yok. Şimdi bu aşamada yeni bir okula gidip aynı işlemleri mi yapacağız. Bizim yaptığımız harcamaları kim karşılayacak” değerlendirmesinde bulunuyor.