(The Turkish Post) – Şubat ayında meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin etkileri hala devam ediyor. Felaketin ardından yüzbinlerce depremzede yaşadıkları şehirleri terk ederken, milyonlarcası da zorlu çadır koşullarında hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Ancak depremin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen yaralar bir türlü sarılamıyor. İktidar bölgeden ümidini kesmişken, sivil toplum dernekleriyse daha fazla ihtiyaç sahibine el uzatmak için yoğun bir mesai harcıyor.
Depremin en fazla hissedildiği Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya gibi şehirlere şimdi yeni bir kriz baş gösterdi. Bölgedeki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; şehirlerde kronik hastalığı bulunan ve raporlu hastaların ilaçlarıyla ilgili ciddi bir kriz yaşanıyor.
Bölgede yaşanan depremden sonra ilaç depoları, eczaneler ve hastanelerde zarar gördüğü için, tip 1 diyabetli hastalar için insülün, şeker ölçüm cihazı ve çubuğu bulmakta hastalar büyük sorun yaşıyor. Yine sedef ve romatizmal hastaları da ilaçlarını bulmak için şehir dışındaki yakınlarından yardım talep ediyor. Yine koah, astım ve kanser tedavisi görev hastalar da yaşadıkları yerlerde ilaç temininde sorunlar yaşıyor. Hatta bazı hastalar hem tedavi olmak hem de ilaçlarını temin için çevre şehirlerdeki hastanelerden randevu talep ediyor.
Kronik rahatsızlığı bulunan hastalar söz konusu ilaçları kullanmadıklarında yaşam koşulları zorlaşıyor. Hatta bazı hastalar kriz bile geçirebiliyor. Bundan dolayı bölge kaynakları ilaçların temini için Sağlık Bakanlığı’nın daha fazla inisiyatif alması gerektiği yönünde çağrıda bulunuyor.