(The Turkish Post) – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim itibariyle yeni yasama çalışmalarına başlıyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un dönem başlamadan önce yeni anayasa yapımı ile ilgili Meclis’te grubu bulunan partilere bir çağrı daha yapması bekleniyor. Geri adım atılan ‘etki ajanlığı’ düzenlemesinin yeniden gündeme gelebileceği iddia edildi.
TEKLİF DÜZENLEMESİ GERİ Mİ DÖNÜYOR?
Meclis’te ilk ele alınması beklenen teklif, yargı paketi olacak. Tartışmalı bazı düzenlemelerin çıkarıldığı teklifin yeni yasama dönemi ile birlikte genişletileceği ifade ediliyor.
Gazete Duvar’ın kulis haberine göre, paket hazırlanırken gündeme gelen ama eleştiriler üzerine geri çekilen “Etki ajanlığı” düzenlemesinin de yeniden ekleneceği bertildi.
Etki ajanlığı, 9. Yargı Paketi’nin 22. maddesinde “Diğer faaliyetler” başlığı adı altında düzenleniyor. Bu madde, Türk Ceza Kanunu’nun “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne “339/A maddesi” şeklinde yeni bir suç tanımı olarak giriyor.
“ETKİ AJANLIĞI” NEDİR?
Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyor. Düzenlemede, “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin” cezalandırılması öngörülüyor. 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası var. Muhalefet ise yeni getirilecek düzenlemenin “cadı avına” dönüşebileceği iddiasıyla tepkili.
Basın meslek örgütleri ve hukukçular bu maddeye karşı çıkınca düzenleme geri çekilmişti.