(The Turkish Post) – Freewebturkey’in 25 Kasım Haftası’na dair hazırladığı “Dünyada sansür” raporuna göre; dünyanın pek çok yerinde internet ve sosyal medyaya sansür artarak sürdü.
Pakistan’ın en üst düzey din adamları konseyi VPN kullanımının İslam’a aykırı olduğu yönünde görüş verdi. Pakistan İçişleri Bakanlığı, birçok kişinin internetteki yasakları aşmak için kullandığı VPN hizmetlerinin engellenmesini talep ediyor. Pakistan, Çin tarzı bir “güvenlik duvarını” da deniyor.
Al Jazeera’nın bir haberine göre; Pakistan hükümeti, yurttaşların çevrim içi faaliyetleri üzerinde güçlü denetim sağlayabilecek bir internet izleme sistemi geliştirdi.
“PEGASUS” CASUS YAZILIMI GÜNDEMDE
NSO’nun Pegasus casus yazılımını kötüye kullandığı için 10 müşterisinden vazgeçtiği ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde WhatsApp’ın taraf olduğu bir davada birçok belge kamuya açıldı. Bu belgelerle NSO Group tarafından üretilen ve birçok muhalif ve insan hakları savunucusunu hedef almakta kullanılan Pegasus casus yazılımına dair detaylar da ortaya çıktı.
Belgelerde, hükümetler tarafından kullanılan NSO araçlarının, gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere kullanıcıları hedef almak için WhatsApp’ı nasıl suistimal ettiğini gösterdi.
RUSYA’DA SANSÜR SERTLEŞİYOR
Rusya’da ise “RuNET” ile internet sansürü daha da sertleşecek gibi… Eurasia Daily Monitor’da yayımlanan bir incelemeye göre; Rusya, “Egemen İnternet (RuNet)” girişimi kapsamında internet kontrolünü sıkılaştırmak için yerel teknolojilere büyük yatırımlar yapıyor.
Derin paket inceleme (deep packet inspection) ve VPN engelleme algoritmaları gibi teknolojilerle 2030 yılına kadar sıradan yurttaşların kullandığı VPN trafiğinin yüzde 96’sını engellemeyi hedefliyor.
AVUSTURALYA “SANSÜR YASASINI” GERİ ÇEKTİ
Avustralya ise “dezenformasyon” yasa tasarısını geri çekti. WRAL News haber sitesine göre; Avustralya hükümeti, dijital platformlarda yanıltıcı bilgi ve yanlış bilgilendirme ile ilgili kayıt tutmayı zorunlu hale getiren ve RTÜK benzeri bir medya denetçisine bu platformları izleme yetkisi tanıyan bir yasa tasarısını geri çekti. İletişim Bakanı Michelle Rowland, yaptığı açıklamada, hükümetin bu tasarıyı geçirmek için yeterli desteği sağlayamadığını belirtti.
ABD’DE GOOGLE, İNGİLTERE’DE X TARTIŞILIYOR
ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, Google’ın internet arama pazarındaki tekelini durdurmak için Chrome tarayıcısını satmaya zorlanmasını talep etmeyi planlıyor. Bu, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birine karşı büyük bir müdahale olarak görülüyor.
İngiltere parlamentosu ise ağustos ayında İngiltere’de yaşanan göçmen karşıtı isyanlar ve yapay zeka içeriklerinin artışı ile ilgili olarak Elon Musk’ı ifade vermeye çağıracak. Vekiller, X platformunun yanlış bilgi yaymadaki rolünü incelemek amacını taşıyor.
Ünlülerinin seslerinin yapay zeka ile klonlanması konusunda hukuki kaos da devam ediyor. Uzmanlar, teknolojinin daha önce hantal olan ses üreten yazılımların, insan sesinin en ince duraklamalarını ve nefes alışverişlerini taklit edebilen modeller haline evrildiğini ve bu gelişmeler karşısında var olan hukuki yasaların geride kaldığını söylüyor.
“BİZİM İSTEDİĞİMİZİ YAPIN, ERİŞİMİ KALDIRALIM”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu erişime kapatılan Roblox ve Discord ile ilgili açıklamada bulunurken internet hızında istedikleri yerde olmadıklarını bunun sorumlusunun da Türk Telekom olduğunu söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Habertürk TV canlı yayınında, Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtladı. Erişim engelli bulunan Roblox ve Discord ile ilgili açıklamalarda bulunana Bakan Uraloğlu, “Bizim kültürümüze, inancımıza uygun portalları destekleme konusunda gayretimiz var. Roblox’un 15 milyon abonesi var. Bizim istediğimiz içerikleri düzenlediği halde elbette tekrar açılması mümkün” dedi.
Bakanın açıklaması “kültür” ve “inanç” tartışmalarını beraberinde getirirken, pek çok internet kullanıcısı VPN kullanımıyla beraber hem Roblox hem de Discord’a ulaşabiliyor. Uzmanlar, bu durumun da özellikle 16 yaş altındaki internet kullanıcılarının güvenliğini tehlikeye soktuğu konusunda uyarıyor.
ULAŞTIRMA BAKANI TÜRK TELEKOM’U SUÇLADI
Ulaştırma Bakanı ortalama internet hızında Türkiye’nin daha iyi yerde olması gerektiğini ve birinci derece sorumlunun Türk Telekom olduğunu söyledi. “Son kullanıcının Türkiye’deki ortalama hızına baktığınız zaman istediğimiz yerde değiliz. Telefona geçtiğimizde orada 5G’yi konuşmamız lazım” diyen Uraloğlu, “Neden yaptırmıyorsunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bu konuda birincil derecede sorumlu ve yetkili olan Türk Telekom. Türk Telekom’un 2026’da imtiyaz hakkı yenilenmesi gerekiyor. Şu anda altyapıdan sorumlu olan, bu fiberleri döşemesi gereken Türk Telekom’dur.”