(The Turkish Post) – 6 Şubat depreminin vurduğu 10 kentte çocuklar için düzenlenen kukla gösterisi gündemde. Gösterinin konusu yanı sıra, kullanılan ses efektleri ve materyaller de tepkilere sebep oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal medyada gündem olan bir kukla oyunuyla ilgili açıklama yayınladı.
“Korku ve Kederin Kaçtığı Gün” adlı kukla oyununun gösterimine ilişkin gerekli izinlerin alınmadığı belirtilen açıklamada, 29 Haziran’da, Hatay’da çocuk etkinliği adı altında yapılan oyuna ilişkin bir sosyal medya hesabından paylaşımda bulunulduğu belirtildi.
Bakanlığın, paylaşımla haberdar olduğu olay hakkında gerekli incelemelerin başlatıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Oyunun gösterimine ilişkin gerekli izinlerin alınmamış olması nedeniyle Hatay Samandağ İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmalar yapılmakta olup Bakanlığımızca süreç yakından takip edilmektedir. Oyunu izleyen çocuklarımızın ve ailelerinin psikolojik durumunu değerlendirmek ve olumsuz etkilerin giderilmesi için aynı gün Samandağ Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nde görevli psikologlarımız tarafından mesleki çalışmalara başlanmıştır. Bakanlığımız tarafından ‘Korku ve Kederin Kaçtığı Gün’ adlı kukla oyununun yayınlandığı sosyal medya içeriklerine yönelik erişimin engellenmesi/içeriğin çıkarılması hakkında hukuki süreç yürütülmektedir.”
Deprem bölgesindeki çocuklara kukla gösterisi adı altında korku dolu bir gösteri izletiliyor. Deprem uğultusuyla deprem canlandırılıyor ki bu en basit kısmı, korkunç bir içeriği var. Bu zamana kadar Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya’da düzenlemişler. https://t.co/Md0PO8G5H6 pic.twitter.com/q5MkNp2O8w
— hatice şeyma (@hseymak) July 1, 2023
NE OLMUŞTU?
Kurban Bayramı’nın ikinci günü Hatay’daki çocuklara çeşitli ses efektleri ve uğultular eşliğinde yapılan oyun, sosyal medyada tepki görmüştü. Oyunda çadır sallanmış ve bazı çocukların ağlayarak kaçtığı öğrenilmişti.
Aile içi şiddetin de yer aldığı gösteride depremin gerekçesi olarak da “Tanrı bizi cezalandırıyor” denilmişti. Oyunun daha önce depremin vurduğu Malatya, Maraş ve Adıyaman gibi illerde de gösterildiği iddia ediliyor.
Birçok psikolog, gösteride kullanılan sözler ile uğultuların çocukla üzerine travma yaratabileceği belirtilmişti.