(The Turkish Post) – Türkiye’de beyin göçü kritik seviyeye ulaştı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav puanıyla öğrenci alacak yabancı özel okullara, ön kayıtların ilk gününde binlerce öğrenci başvurdu.
Yabancı özel okullara, eğitim ücretlerinin yüksekliğine rağmen kontenjanlarının 6-7 kat üstünde öğrenci ön kayıt yaptırdı.
Bu okulların mezunlarının, Avrupa ve ABD’de yükseköğrenim görme olanakları, devlet okullarının niteliğindeki sorunlar ve eğitimin sisteminin giderek dinselleşmesi yüzünden yabancı okullara talepte patlama yaşanıyor. Uzmanlar, eğitimdeki niteliksizliğe ve ülkenin geleceğine yönelik karamsarlığın arttığına dikkat çekiyor.
Cumhuriyet’in haberine göre Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç bu yıl yabancı liselere olan talep artışına ilişkin, “Veliler, Türkiye’de özel okullar ve devlet liselerinde yabancı dil eğitimine verilen önemin düştüğünü gözlemliyor. Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor. Eğitimde kalite ve öğretmen yatırımı yerine öğrenci konforu ve kampusa yatırım yapan özel okullar yerine daha köklü yabancı liseler tercih ediliyor. En köklü gerekçe, bu okullarda çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkânının artması ve dünya vatandaşı olarak yetişebilmesi” ifadelerini kullandı.
‘GERİCİLİK ARTTI’
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay ise şunları söyledi:
“Ülkenin geleceğine ilişkin karamsarlık artmıştır. Giderek niteliksiz hale getirilen, gericileşme hat safhada yaşandığı için artık öğrencilerin sosyalleşme ve bireyleşme ihtiyaçlarına cevap veremeyen devlet okullarına güven daha da azalmıştır. Devlet okullarında verilen eğitim ile öğrencilerin iyi bir eğitim alacağına ve kendilerine bir gelecek inşa edebileceğine olan inanç her zamankinden daha düşüktür.”