(The Turkish Post) – Bir web sitesine girmeye çalıştığınızda karşınıza çıkan ‘Robot değilim’ kutusu, masum bir doğrulama gibi görünse de, bu basit işlemle aslında arka planda karmaşık bir analiz başlar. Bir tıklamayla insan olduğunuzu ispatladığınızı düşünseniz de, işin aslı pek öyle değil. Sözcü gazetesinden Utku Can Yalçın ‘captcha’ları yazdı…
reCAPTCHA NEDİR?
“Robot değilim” kutusu bir CAPTCHA’dır. CAPTCHA, “Bilgisayarlar ve İnsanları Ayırmak İçin Tamamen Otomatikleştirilmiş Genel Turing Testi” anlamına gelir. Yani, bulanık bir kelimeyi yazmak veya trafik ışıklarını içeren resimleri seçmek gibi testler CAPTCHA’dır ve botları durdurmak için kullanılır.
reCAPTCHA, milyonlarca site tarafından kullanılan Google’ın CAPTCHA programıdır.
reCAPTCHA NASIL ÇALIŞIR?
“Robot değilim” kutusuna tıklamak aslında sizi insan olarak doğrulayan şey değildir. Asıl işlem kutuyu tıklamadan önce başlar.
Bu kutuya tıkladığınızda site, Google’a bir dizi bilgi gönderir. Bu bilgiler, farenizin kutuyu tıklamaya giderkenki hareketlerini izler (insanlar farelerini daha rastgele hareket ettirir, botlar daha düz çizgide ilerler). Ayrıca çerezleriniz ve cihaz geçmişinizi de değerlendirir.
Google bu bilgileri kullanarak sizin insan mı yoksa robot mu olduğunuzu belirler ve bir puan gönderir. Eğer puanınız yeterince yüksekse siteye giriş izni verilir. Kısacası, “Robot değilim” kutusuna tıklayarak Google’a çevrimiçi davranışlarınızı analiz etme izni vermiş oluyorsunuz.
YAPAY ZEKA CAPTCHA’LARI ÇÖZEBİLİR Mİ?
İronik bir şekilde, yapay zekâ robotları insanların robot olmadıklarını kanıtlama konusunda insanlardan daha başarılı olabilir.
2023 Temmuz’da California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka botlarının CAPTCHA’ları insanlardan daha hızlı ve doğru bir şekilde çözdüğü bulundu. 1.400 insan katılımcı ve yapay zeka botları arasında yapılan karşılaştırmada, botlar %99,8 doğruluk oranı elde ederken, insanlar %50 ile %84 arasında değişen bir doğrulukla testleri tamamladı.