(The Turkish Post) – FIRAT ARSLAN – STRAZBURG
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) ardı ardına Türkiye aleyhine kararların çıkması Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) harekete geçirdi. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya başkanlığındaki bir heyet, Fransa’nın Strazburg şehrine çıkarma yaptı. AYM’nin 10’a yakın üyesinin de bulunduğu heyet, hafta sonuna kadar üst düzey görüşmelerde bulunacak. Kaynaklardan alınan bilgilere göre; AYM ekibinin gelmesindeki temel neden olarak, AİHM’nin Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararları gösteriliyor. Türk heyetinin bu konuda AİHM Başkanlığı’na bazı güvenceler vereceği iddia ediliyor.
Yabancı kaynaklardan alınan bilgilere göre; Anayasa Mahkemesi’ndeki (AYM) heyette yaklaşık 20 kişi bulunuyor. Heyet, Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) bazı toplantılara ve çalıştaylara katılacak. Türk heyetine Avrupa Konseyi’nin standartları ve çalışmalarının çeşitli yönleri hakkında kapsamlı bilgiler verilecek.
Kaynaklardan alınan bilgilere göre; heyete ilk gün Mahkeme’nin işleyişi hakkında bilgilendirici bir sunum yapıldı. AİHM’in Avrupa’da insan haklarını korumadaki önemli rolü hakkında bilgiler verildi. Bu ziyaretin ardından, AİHM kararlarının icrasına odaklanan bir dizi sunum ve görüş alışverişi gerçekleştirildi. Ayrıca yürürlükteki mekanizmanın kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayacak şekilde, karar icra sürecinin ilkeleri ve çalışma yöntemlerine vurgular yapıldı. Bununla birlikte Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesinin (CPT) çalışmaları ve standartları ile İnsan Hakları Komiserliği tarafından yürütülen çalışmalar ve girişimler konusunda da bazı bilgiler verildi.
Yabancı kaynakların aktardığına göre; Türk heyetinin gelmesindeki temel neden olarak AİHM’nin son dönemde Türkiye aleyhine verdiği hak ihlali kararları gösteriliyor. Türk heyetinin bundan dolayı duyduğu rahatsızlığı başkan ve üyelere aktardığı kaydediliyor. Ancak AİHM heyetinin bu noktadaki tepkilere karşın, AİHM’nin temel dinamiklerini gösterdiğinin altı çiziliyor. Özellikle Türkiye aleyhine çıkan kararlarda hiçbir ön yargının olmadığı, hukuksal bir bakış açışıyla verildiğinin vurgusu yapıldı. Yine AİHM heyetinin AYM’nin yetkileri ile ilgili duyduğu endişeleri en üst düzeyde aktardığına da dikkat çekildi. Kaynaklar ayrıca son dönemdeki bazı siyasi davalarla ilgili de AYM’nin etkin bir yol ve yöntem belirleyemediği için AİHM’nin önünde on binlerce dosyanın beklediğinin altı çizildi.