(The Turkish Post) – Koronavirüs salgınıyla birlikte artan aşı karşıtlığına karşı uzmanlar uyarıyor. Bakanlığın söz konusu verileri kamuoyuyla paylaşmadığını ileri süren sağlıkçılara göre, “Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyenlerin sayısı” tehlikeli boyutlara ulaştı.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) İstanbul’da aylık yaklaşık 10 bin aile hekimliğine kayıtlı çocuğun aşısının yapılamadığını bildirdi.
Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’a konuşan TTB-AHEK Başkanı Emrah Kırımlı, “Biz aşıyı yapamadığımız zaman il sağlık müdürlüklerine bilgi veriyoruz. Her aşı için 10 sayfa kağıt doldurarak belgeleri toplayıp gönderiyoruz. Onlar kontrol ediyorlar. Sonra da kabul edip etmediklerini kendi internet sitelerinde yayımlıyorlar. Biz böylelikle bütün illerde kaç doz aşı yapılmamış görebiliyoruz. Buna baktığımızda İstanbul’da 17 bin doza yakın aşının yapılmadığını görüyoruz. Bunların yüzde 90’ı aşı redli. Bu da yüzde 5’lik nüfusa denk geliyor. Aşı reddi çok artmış durumda” dedi.
“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞIMIZI KAYBETMİŞ DURUMDAYIZ”
Deprem illerinde yüzde 10 civarı aşı reddi olduğunu kaydeden Kırımlı, “TTB’nin 18. ay deprem raporunda da aşı olmama durumunun yüksek olduğu görülüyor. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşılamamızın yüzde 97’nin üzerinde olması lazım. Zaten bakanlık, bunun altına düşersek bize ceza veriyor. 100 aşının 97’sini yapmak zorundayız. Biz toplumsal bağışıklığımızı kaybetmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.
“BAKANLIK KAMUOYUYLA PAYLAŞMIYOR”
“Daha 3 ay önce Diyarbakır’da üç çocuk öldü. Bakanlık aşı reddinin tehlikeli bir boyuta ulaştığını kamuoyuyla paylaşmıyor” iddiasını ortaya atan Kırımlı, “Zaten hepatit B ve tetanos aşısını göndermiyorlar, yok ellerinde. Olmak istemeyen çok, olmak isteyene de aşı yok” değerlendirmesinde bulundu.