(The Turkish Post) – Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında üniversiteye yerleşen yüz binlerce genç, yurt kapasitelerinin yetersizliği ve fahiş kira fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı.
KYK yurtlarının sınırlı kapasitesi ve özel yurtların yüksek fiyatları öğrencileri zor durumda bırakırken, birçok genç hayallerindeki şehirlerdeki üniversitelerde okumaktan vazgeçmek zorunda kaldı.
İPA’nın sosyal medyada yaptığı paylaşımda, raporun öğrencilerin barınma maliyetleri, yurt kapasitesi yetersizlikleri, ekonomik açmazlar ve devlet politikalarının etkilerini analiz ettiği belirtildi. Rapora göre, KYK yurtları İstanbul’a dışarıdan gelen öğrencilerin sadece yüzde 30’una hizmet verebiliyor. Bu durum, öğrencileri özel yurtlara, vakıf yurtlarına veya kiralık evlere yöneltmeye zorluyor.
İPA, sosyal medyadan rapora ilişkin şu paylaşımı yaptı:
“Türkiye ve İstanbul’da barınma sorunu kronikleşirken üniversite öğrencileri bu krizi en çok hisseden kesimlerden.
İPA’nın konuyu mercek altına alan raporu öğrencilerin karşı karşıya olduğu barınma maliyetleri, yurt kapasitesi yetersizlikleri, ekonomik açmazlar ve devlet politikalarının etkilerini analiz ediyor.
KYK yurtları İstanbul’a dışardan gelen öğrencilerin yalnızca yüzde 30’una hizmet verebiliyor. Buna karşın kamu yurtları ciddi fiziki koşul yetersizlikleri ile anılıyor.
Yurt sıkıntısı öğrencileri minimum maliyetli evlere, özel yurtlara ve kimi vakıf yurtlarına yöneltiyor. Kamu yurdu bulamayan öğrenciler arasında okul dondurma eğilimi yaygınlaşıyor.
Barınma krizinin yarattığı fiziki, sosyal ve psikolojik sorunlar yükseköğretim gündeminin üst sıralarında; önemli ayrıntılar ve notlar İPA’nın yeni raporunda.”