(The Turkish Post) – Kamudaki savurgan harcamalarını finanse etmek için her fırsatta dönüp dolaşıp halkın sırtına yeni vergiler yükleyen iktidarın tasarruf önlemleri bütçeye yansımadı. Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe verileri, büyük iddialarla gündeme getirilen tasarruf tedbirlerine rağmen savurganlığın birçok kalemde devam ettiğini gösterdi. Temsil, tanıtım, kiralanan kamu hizmet binaları ve araçlar, akaryakıt, yağ alımı gibi birçok kalemde, milyarlarca lira bütçeden şirketlere akıtıldı.
BÖL PARÇALA DÜŞÜR
Bütçe verileri, iktidarın araç ve kiralık bina saltanatı başta olmak üzere bazı giderleri düşük göstermek için bütçenin farklı kalemlerine dağıttığını ortaya koydu. Örneğin 2023’te kamu kurumları 20 milyar liralık akaryakıt ve yağ alımı yaptı. Araç saltanatını işaret eden bu harcamanın bu yıl kısılması bekleniyordu. Bu giderin normalde yazılması gereken bölüme 7.6 milyarlık gider yazılırken 9 milyarlık akaryakıt ve yağ gideri farklı bölüme yazıldı. Böylece savurganlık gizlendi. Özel şirketlerden kiralanan kamu hizmet binaları için geçen yıl 34.3 milyar lira kira ödeyen iktidar, bu yıl bütçenin aynı kalemine 2 milyar lira gider yazdı. Kira gideri düşmüş gibi görünse de başka bölümdeki kira kaleminde 45 milyar 777 milyon liralık gider yer aldı. Veriler toplandığında kira giderinin olağanüstü arttığı görüldü. Temsil ağırlama gibi dikkat çeken giderler geçen yıla göre azalacağına arttı. Ancak bu artış seçimde yapılan yüklü harcamalardan kaynaklandı. Temsil ve tanıtıma geçen yılın tamamında 2 milyar harcanırken bu yılın 9 ayındaki harcama 2 milyara dayandı. Toplantı ve organizasyon şirketlerine ise 286 milyon lira akıtıldı.
SAVUNMADA ACİL İHTİYAÇ OLMAMIŞ
İktidar savunmaya acil ihtiyaç doğmuş gibi bir anda vergi paketi hazırlayıp sonra geri çekerken bütçe verileri savunmada acil bir ihtiyaç durumu olmadığını işaret etti. Bütçedeki ‘savunma projeleri ve acil ihtiyaç giderleri’ kalemine ne bu yıl ne de geçen yıl tek kuruş aktarılmadı. Aynı şekilde, ‘Yerli Savunma Sanayii Ürünleri Finansman Desteği’ isimli kaleme de bu yıl hiç para gönderilmedi. Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na geçen yıl 90 milyar gönderilmişti. Bu yıl 9 ayda 101.7 milyar aktarıldı. Savunma Sanayi Başkanlığı’na da bütçeden bu yıl para aktarılmadı.